• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

Beca d’investigació per estudiar les pedreres de Punta Pedrera

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que el projecte titulat “Paisaje cultural de Formentera. Estudio de las dinámicas de explotación y uso de la piedra a lo largo de la historia”, ha obtingut la Beca d’investigació del Consell Insular de Formentera 2018. El projecte el dirigirà Anna Artina, llicenciada en Història de l’Art i màster en Arqueologia Clàssica que actualment és investigadora predoctoral adscrita a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

Les nou sol·licituds presentades en aquesta convocatòria varen ser totes admeses a tràmit, i després que la Comissió Avaluadora valoràs els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors, el projecte mencionat quedà en primera posició. El Consell de Formentera atorgarà una beca de 6.000 € perquè es pugui dur endavant.

Aquest projecte se centra en l’estudi de les pedreres de la zona de la punta de sa Pedrera, amb la finalitat d’efectuar una primera aproximació a la seva localització dins del context geomorfològic i a la descripció de les seues característiques d’explotació. Es planteja desenvolupar un estudi historicoarqueològic sobre els processos de producció des de l’època antiga fins a l’època moderna per tal de posar en relació l’obra lapídia manufacturada, l’elecció de determinades àrees naturals de l’illa i les tècniques extractives utilitzades per obtenir la matèria primera.

L’interès científic d’aquest projecte és elevat, tenint en compte que les pedreres d’extracció de marès de Formentera constitueixen un patrimoni etnològic i arqueològic que ara a penes es troba documentat i que encara no ha set objecte d’un estudi sistemàtic. Per aquest motiu, la consellera de Cultura i Patrimoni celebra que es pugui fer “aquesta recerca que contribuirà a enriquir el coneixement sobre aquesta parcel·la del nostre patrimoni cultural”, segons ha explicat.

Consell de formentera
Àrea de Comunicació
6 de març de 2019

“Refugi”, la nova obra dels eivissencs Clownidoscopio, es representarà dissabte al Cinema de Formentera

foto-refugi-11El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim dissabte 9 de març a les 18 hores es representarà a la Sala de Cultura (Cinema) l'obra de teatre Refugi. Aquest espectacle de la companyia Clownidoscopia està recomanada per infants a partir de 4 anys. El preu de l'entrada és de 3 euros i té una durada de 50 minuts.

Amb Refugi, el duet format pels eivissencs David Novell i Monma Mingot usa els ingredients que millor dominen —lirisme, enginy i jovialitat— amb les més acurades tècniques de clown, per fer una mirada aguda, delicada i intensa, de les relacions humanes. La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha destacat que "aquest espectacle està fet per tota la família", i ha convidat als formenterers i formentereres "a què gaudeixen amb els seus fills d''una tarda cultural".

La temporada passada la companyia Clownidoscopio Teatre ja ens va meravellar amb Fràgil, un espectacle per a tota la família en el qual la combinació d'humor i poesia ens convidava a descobrir els misteris de la vida.

Sinopsi
Dos personatges, dues realitats. La d'aquell que cuida el seu món perquè necessita un lloc on sentir-se segur (refugi) i la d'aquell que, havent-ho perdut tot, fuig en cerca d'un nou lloc al món (refugiat).

Com poden aquestes dues realitats conviure al mateix espai? Una mirada màgica i lleugera a un conflicte universal. Un viatge per l'empatia i el respecte des de la poesia i l'humor del clown. Perquè tots necessitam trobar el nostre propi lloc al món. I els llocs, al cap i a la fi, no són més que un munt d'històries humanes.

Producció
El projecte Refugi és la primera peça teatral que es crea en coproducció amb la Fundació Teatre Principal de Palma, la Fundació Teatre Principal de Maó, l'Institut d'Estudis Baleàrics, el Consell Insular d'Eivissa, l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears i la companyia Clownidoscopio Teatre.

Des d'aquest 2019, el Consell Insular de Formentera forma part d'aquesta Xarxa de Coproducció Teatral. L'obra també s'emmarca dins el programa de l'Illa a Escena.

Els alumnes de la Mola realitzen un taller audiovisual amb els creatius del Formentera Film Festival

taller-stop-motion alumnes-de-1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que entre ahir i avui dimarts 5 de març la direcció del Formentera Film Festival ha fet un taller audiovisual, dirigit per Viviana Carlet i Carlo Migotto, amb els alumnes de l'escola de la Mola.

"L'objectiu del taller ha estat orientar als infants en el procés de creació d'un producte audiovisual, a través de la tècnica stop motion, que no s'ha d'entendre només com un dibuix animat, sinó com un viatge destinat a crear una obra que representarà l'originalitat creativa dels nens i nenes", segons ha explicat la directora del Formentera Film Festival, Mónica Timperi.

Al final del taller s'ha realitzat un vídeo d'animació que es convertirà en la presentació oficial de la pròxima edició del Formentera Film 2019. L'audiovisual es projectarà cada nit abans de l'inici de les projeccions d'aquest festival que tindrà lloc entre el 16 i 19 de maig.

Formentera celebra el Dia de les Illes Balears amb música, gastronomia i esport

dia-de-les-illes-1La plaça de la Constitució ha acollit avui migdia l’acte institucional de celebració del Dia de les Illes Balears amb el parlament de la vicepresidenta primera del Consell Insular, Susana Labrador, que ha volgut destacar l'aprovació per part del Parlament balear de la Llei per la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera com a gran fita assolida enguany, una “eina per decidir quants vehicles volem damunt de l'illa, i així conservar la tranquil·litat de Formentera que agrada tant a residents com turistes”, ha puntualitzat la també titular de Cultura i Patrimoni, que ha finalitzat el discurs mostrant un ferm rebuig a que la Mediterrània s’estigui convertint en el cementiri de milers i milers de persones que cerquen una nova vida a casa nostra. “Hem de donar veu a totes les víctimes silenciades i avui, en un dia d’unió, aixequem la veu contra aquesta injustícia, ja que no podrem ser una societat justa si contribuïm a aquest silenci” ha conclòs Labrador.

Just després del parlament, s’ha donat pas a l’actuació de les dues colles locals de ball, es Pastorells i es Xacoters, que han fet una demostració d'aquest patrimoni valuós e intangible que gràcies a la seva dedicació i esforç, ha permès que perduri fins als nostres dies.

Tot seguit, els presents han pogut fer una degustació de productes típics de Formentera com ara coques, frita de polp i orelletes.

Els actes continuaran aquest vespre a partir de les 20 h a la Casa del Poble de la Mola, que acollirà el Concert de les Illes Balears, amb les actuacions d'IMARÀNTIA, amb na Maria José Cardona a la veu i guitarra, i Miquel Brunet al piano, així com els mallorquins GO CACTUS, guanyadors del certamen Art Jove 2018.

Esports
La celebració del Dia de les Illes Balears inclou també diversos esdeveniments esportius, com el VII Torneig de Bàsquet de les Illes Balears que es va iniciar al Poliesportiu Antoni Blanc ahir dijous i es clou avui divendres, i que compta amb la participació d'equips d’arreu de la comunitat.

Destaca també la celebració, d’avui fins diumenge, del Campionat de Windsurf Balear Classe Techno 293 i la disputa de la vuitena edició de la cursa FART, la Formentera All Round Trial, demà dissabte.

El pròxim diumenge 3 de març se celebra el Carnaval de Formentera

carnaval18-premsa-21El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i Festes, ha presentat avui la celebració de la festa de Carnaval 2019 que tendrà lloc el pròxim diumenge 3 de març a la localitat de Sant Francesc. A partir de les 11.00 hores tots els participants es concentraran al pàrquing de sa Senieta on s'hauran d'inscriure per a participar en el concurs de disfresses. A les 12.00 del migdia sortirà la rua del pàrquing de sa Senieta per recórrer els principals carrers del poble, i ho farà animada per la música del discjòquei Dani Pérez.

Recorregut
La rua anirà per l'avinguda del Pla del Rei, seguirà pel carrer d'Eivissa fins a la plaça de la Constitució per fer una volta a través del carrer de Jaume I, des d'on giraran pel carrer de Marc Ferrer, per agafar el carrer de Santa Maria, i finalment tornaran a la plaça de la Constitució. Cap a les 13.30h que es preveu l'arribada de tots els disfressats a la plaça on hi haurà l'actuació d'Hippos a càrrec de Zum-Zum Teatre.

Després, a la mateixa plaça de la Constitució se seguirà animant la festa amb la música de la mà de DJ Blue i DJ Dani Pérez. A partir de les 14.00 hores tendrà lloc el dinar popular, organitzat per la S.D. Formentera. El menjar per als disfressats i disfressades serà gratuït. La consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador, ha animat al poble de Formentera a què preparin les seves disfresses i venguin a gaudir de la festa "tan esperada per grans i petits i on la imaginació i la sàtira sempre són protagonistes" .

Premis
Els disfressats podran participar en el concurs de disfresses, amb la possibilitat de guanyar algun dels premis en metàl·lic. Finalment es farà el lliurament dels premis a les següents categories:

Individual adult 200 € 1r premi i 150 € 2n premi
Individual infantil 100 € 1r premi i 60 € 2n premi
Parelles 300 € 1r premi i 200 € 2n premi
Familiar 300 € 1r premi i 200 € 2n premi
Grup [entre 3 i 10 persones] 400 € 1r premi i 250 € 2n premi
Comparses [més de 10 persones] 500 € 1r premi i 350 € 2n premi
Carrosses [amb vehicle] 950 € 1r premi i 650 € 2n premi

Activitats prèvies
Hi ha més activitats organitzades en relació al Carnaval a Formentera. De fet avui i demà, divendres 22 de febrer i dissabte 23, a partir de les 17h al Casal de Joves hi ha un taller de creació carnavalesca. Pels infants hi haurà un taller de màscares de carnaval el pròxim dilluns 25 de febrer al punt de Biblioteca de Sant Ferran també a partir de les 17h. I el dimecres 27 de febrer hi haurà la rua escolar del col•legi Verge Miraculosa. Els infants es concentraran a partir de les 10h a la plaça de la Constitució.

Més articles...

Pàgina 10 de 50

10

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera