• Català
  • Castellano
  • English
Sala de Cultura / Cinema

Sala de Cultura / Cinema

Interior Sala de Cultura de Cinema

La Sala de Cultura de Formentera inicia la seua història l’any 1979 amb la redacció del projecte i l’adjudicació de les obres a l’empresa constructora.
Després de diversos replantejaments del projecte i modificacions, la Sala s’acaba l’any 1987 i s’inaugura oficialment a les festes de Sant Jaume d’aquell mateix any amb una conferència de l’historiador D. Joan Marí Cardona.
No és però, fins al 20 de febrer de 1988, quan la Sala Municipal de Cultura inicia la programació estable i ininterrompuda fins al dia d’avui. Aquell 20 de febrer d’ara fa 25 anys, s’estrenava el cinema amb la pel·lícula La misión.
Aquesta sala polivalent compta amb una programació estable de cinema amb una pel·lícula o dues setmanals cada divendres i diumenge, un cicle de documentals en VO en subtítols en català el primer dijous de gener a juny i filmoteca els dimarts de gener a abril.
Altrament també ofereix obres de teatre, cicles de música i dansa, conferències, presentacions de llibres i espectacles infantils.
Capacitat de la sala: 268 persones

Material físic:
Equipament per a l’escenari: tubs, accessoris de subjecció i mecanització, barres electrificades, mànegues multifilars i garres de subjecció.
Estructura de l’escenari: una estructura de suport amb barres per poder penjar la càmera negra i un sistema electrificat que permet col·locar els focus (amb 48 punts focals) i en ser una estructura permanent facilita el muntatge.
Càmera negra: teló de fons de 2 peces, 8 cametes i 4 bambolines. La càmera negra és de llana i ignífuga (que fa inflamables les matèries combustibles).
Plànol de llums: taula de control d’il·luminació.
Làmpades: 8 PC+PF, 4 R+PC, 4 panorama i recanvis.
Equip de so: taula de control.
Material sonor: un transmissor de petaca, transmissor de mà, micròfon de diadema, micròfon de solapa, 3 micròfons de penjar sense capçal i 3 càpsules cardioide per micròfon.
Piano de cua

Programació:
Cinema comercial
Arts escèniques:
- Grup de Teatre s’Esglai
- Espai_frumentaria

Cinema comercial
El 1988 amb la inauguració de la Sala de Cultura de Formentera es reprengué l’oferta cinematogràfica de novetats, gràcies a una gestió autònoma i professionalitzada d’aquest espai polivalent.
Actualment el cinema ofereix una programació cinematogràfica comercial actual i estable cada divendres i diumenge de l’any i programa cinema infantil en llengua catalana un dissabte de cada mes.

Contacte:
av. de Portossalè · Sant Francesc Xavier · tel. 649 76 07 06 (Joan) · 971 32 22 78 · fax 971 32 22 51

CARTELERA ACTUALITZADA

Filmoteca Formentera

La Filmoteca de Formentera neix el 2008 per donar una oferta de cinema d’autor i de pel·lícules clàssiques. Les projeccions són en versió original subtitulades en castellà.
La Filmoteca compta amb una programació de tardor i hivern cada dimarts a les 20.30 h.

El Documental del mes:
El documental del mes té com a objectiu acostar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible i incrementar la presència del documental a les pantalles cinematogràfiques.
Amb aquesta finalitat, el primer dijous de cada mes s’estrena una pel·lícula documental de qualitat, de temàtica i procedència diversa, a 40 ciutats de Catalunya, País Valencià, Illes Balears i la resta de l'Estat espanyol.
L’any 2005 i 2006 es portaren a terme dues edicions de la mostra europea de documentals, tots els dissabtes del mes de novembre, organitzada per Parallel 40 i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Formentera.
L’any 2007, impulsat per la direcció general de política lingüística del govern de les Illes Balears, el consell Insular de Formentera es suma a la iniciativa Balear signant des de les hores un conveni anual per a la projecció dels documentals amb subtítols en català.
Des de maig de 2009 El Documental del Mes salta les fronteres catalanes i estatals i comença a Llatinoamèrica: amb el suport del programa MEDIA de la Unió Europea s’estrena a 3 sales de Santiago de Xile. Aquest és l’inici d’una relació d’intercanvis de contingut cinematogràfic molt enriquidora entre Europa i Llatinoamèrica.
Els Documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, Alacant i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l'Estat.
El documental del mes es projecta de gener a juny a la Sala de Cultura de Formentera a les 20.30 h, i de juliol a setembre a la plaça de Sant Ferran a les 22.00 h.

Més informació:
Parallel 40 · carrer de Mallorca, 209 pral. 2a, · 08036 Barcelona tel. 93 453 00 25 · Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

Arts escèniques

Grup de teatre s'Esglai:
Grup de teatre de Formentera que va néixer l’any 1982 amb motiu d’una vetllada organitzada per recaptar fons per a Mans Unides en una campanya contra la fam, quan un grup de persones escenificà el sainet La fechoría de Julio Cañado i una mena d’entremès titulat Esperant el metge. Aquestes representacions encetaren una afició teatral que al cap de trenta anys encara continua. Els muntatges se succeïren del 1983 i amb el nom de s’Esglai han escenificat obres de diferent temàtica (còmica costumista, thriler, sainet, d’humor negre, etc).
Amb motiu de les bodes d’or de l’establiment de les germanes de la Caritat a Formentera, representaren No és mai tard si s’arriba d’hora, comèdia en tres actes, original de Jaume Vilanova i Torreblanca. El 1990 tornaren a interpretar una obra de Joan Mas, Cavallet quan eres jove, intent de comèdia divertida i a estones sentimental que guanyà el premi de Teatre Mallorca 1966.
El 25 de desembre de 1994, representaren, en una única funció, l’obra de Bernat Joan i Marí, Marc Ferrer: Formentera. La nova terra, amb motiu del 300è aniversari del repoblament de Formentera.
També va sorgir el grup infantil “s’Esglaiet”, que ha escenificat l’obra Mans enlaire i ha participat en la mostra de teatre de Sant Josep (Eivissa) l’any 2000. Al 2007 li concedeixen el lliurament del Premi Illes Pitiüses, que patrocina i organitza Diario de Ibiza, en aquesta ja sisena edició consecutiva. Premis, cal no oblidar-ho, que evoquen i reconeixen els mèrits evidents de gent que ha volgut dedicar la seva vida al servei de la història, la cultura, l’estudi, l’ensenyament, la medicina, la investigació, la solidaritat... en definitiva, tasques humanitàries com les desenvolupades pel grup teatral nascut i arrelat a Formentera s'Esglai.

Espai_Frumentaria:
Espai de formació, producció i investigació en l’àmbit de les arts escèniques contemporànies que neix l’any 2009 per donar una oferta de tallers i cursos regulars.
Aquest, mitjançant un conveni amb el Consell Insular de Formentera té una cessió d’ús de les instal·lacions de la sala de cultura per incrementar l’oferta en aquesta disciplina, oferint les modalitats de:
- Curs regular de teatre (iniciació i avançat)
- Dansa/moviment (dos nivells)
- Acrobàcia
- Laboratori d'investigació escènica
- Laboratori de moviment

Arran d’això espai_frumentaria va organitzar, el 27 de març, la primera Jornada d’Arts escèniques en el dia Mundial del Teatre.

Contacte:
Miquel Costa: 622 83 33 51 · Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la · www.espaifrumentaria.com

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera