• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera insta les companyies energètiques que garanteixin els vessaments d’excedents de producció a la xarxa local

foto 2021 ple junyEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple de la sessió ordinària del mes de juny en què aprovat per unanimitat instar les companyies de subministrament energètic que operin a Formentera que garanteixin que les instal·lacions particulars, tant noves com existents, puguin vessar els excedents de producció en xarxa, per tal de donar compliment als requeriments que marca la llei. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que “cal fer una democratització de l’energia” i que a Formentera “les instal·lacions existents com les de nova posada en marxa es troben amb problemes i indisposicions per a poder realitzar aquests vessaments a la xarxa que poden fer disminuir la demanda d’energia a la central de Ca Mari”. El conseller de Medi Ambient ha recordat que aquesta mesura “compleix amb 3 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, com són el d’energia assequible i no contaminant, el de la producció i consum responsable i el de l’acció pel clima”.

També, per unanimitat, s’ha aprovat de manera definitiva l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la intervenció de l’administració en la instal·lació, accés i exercici d’activitats i per autoritzacions temporals d’establiments. El conseller de Territori, Rafael González, ha destacat que “les taxes d’inici d’activitats fins a final d’any estaran bonificades en un 50 % i, pel que fa a la taxa de canvi de titular i modificacions simples, es reduirà en un 83,3 %, passant de pagar 1.200 a 200 euros”.

Igualment, amb el suport de tots els grups polítics, s’ha aprovat la redacció d’un pla de reorganització d’espais i usos, dels edificis on el Consell presta serveis públics. El conseller de Gerència, Rafael Ramírez, ha assegurat que “el Consell, ateses les necessitats i demandes de la ciutadania, ha anat adquirint i habilitant en els darrers anys edificis per ubicar-hi allí els serveis que prestem” i que “és una realitat manifesta la manca d’espais que estan a disponibilitat de la nostra administració pública”. Per això, ha assenyalat el conseller, “ara més que mai, esdevé necessari estudiar l’ús i adequació dels edificis i espais públics amb l’objecte d’establir les línies d’acció, i estratègies, que cal implementar als efectes d’optimitzar-ne l’ús”.

També, tots els grups han votat a favor del nomenament dels vocals de la comissió d’ètica i bon govern del Consell, que seràn Lina Mayans Tur, Andreu Ferrer Juan i Javier González Granado. El conseller de Gerència i Transparència, Rafael Ramírez, ha recordat que “l’objectiu d’aquest codi ètic és doble; per una banda, la definició d’una política d’integritat i per l’altra, la definició dels principis i de les normes de conducta de bona governança”.

Declaracions institucionals
Finalment, el Ple ha aprovat per unanimitat dues declaracions institucionals. La primera d’elles, amb motiu del Dia de les Persones Refugiades, ha estat presentada pel conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, que després de fer un repàs de les crisis migratòries viscudes al món des del segle XX a l’actualitat, ha destacat que “aquest escenari exigeix d’un compromís, més gran i decidit, en la defensa dels Drets Humans, del dret d’asil i de la protecció cap a les persones refugiades”. Així, el Ple ha aprovat “solidaritzar-se amb totes les persones refugiades i denunciar la violació sistemàtica dels seus drets, a més d’instar a les institucions internacionals que donin respostes urgents, eficaces i permanents al repte migratori actual”.

També, s’ha aprovat una declaració institucional amb motiu de Dia Internacional de l’Orgull LGTBI presentada per la consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada. La consellera ha explicat que “quaranta anys després de la declaració del dret a l’autodeterminació sexual d’homes i dones, la realitat mostra que la discriminació i el discurs d’odi contra les persones LGTBI i els crims d’odi motivats per la LGTBIfòbia estan creixent a tota la UE i representen una seriosa amenaça per al respecte dels drets fonamentals”. El Ple condemna “enèrgicament qualsevol discriminació” i mostra “la nostra especial preocupació davant el repunt del discurs de l’odi” i insta “les institucions i la societat civil que intensifiquin el seu treball sobre l’intercanvi de millors pràctiques i reforcin la seva cooperació en aquesta lluita”.

25 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La Policia Local de Formentera aixeca una acta a un local de Migjorn per fer una festa

La Policia Local de Formentera ha aixecat una acta el passat dissabte a la tarda per incompliment de la normativa sanitària covid a un local de Migjorn. Quan els agents arribaren hi havia una festa a la terrassa superior de l’establiment amb música, persones ballant i sense mantenir la distància de seguretat, ni fer servir mascareta.

Els agents varen aturar la festa en què es trobaven 65-70 persones. Ara s’ha enviat l’expedient al Govern balear i s’ha demanat celeritat en la seva tramitació.

D’altra banda, des de l’àrea d’Activitats del Consell també s’obrirà un expedient sancionador sobre els possibles incompliments de la llei d’activitats i les diferents ordenances municipals de música i contaminació acústica.

Botellada a la platja
També el dissabte a la tarda, la Policia Local va dissoldre una festa amb música i beguda a la platja des Cavall d’en Borràs, pertanyent al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. Els agents varen requisar un altaveu i identificaren al propietari de l’equip de música sobre el que podria recaure una infracció per haver incomplert l’ordenança municipal de platges, entre altres possibles infraccions mediambientals al tractar-se d’un espai protegit.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha demanat reforços a les forces de seguretat de l’estat “per poder fer controls i evitar la proliferació de festes i altres situacions que ens puguin posar en perill”, així mateix ha tornat a reclamar al Govern balear que “es facin inspeccions als locals tant per explicar la normativa, com per sancionar els que no l’acompleixin”. “L’incompliment d’uns pocs ens pot costar la temporada a tots i totes, per això demano responsabilitat”, ha conclòs la presidenta.

21 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La campanya ‘Protegeix Formentera, per tu i per tothom’ es reedita aquest estiu 2021

cartell 2021 protegeix AEl Consell de Formentera, a través de Presidència, informa que s’ha reeditat la campanya «Protegeix Formentera, per tu i per tothom!» que la institució insular va posar en marxa el passat estiu, el primer de pandèmia. “L’objectiu d’aquesta campanya és que de nou, residents i turistes respectin les mesures de seguretat anticovid per evitar la propagació del virus a l’illa i cuidar-nos entre tots i totes”, segons ha explicat la presidenta Alejandra Ferrer.

«Protegeix Formentera, per tu i per tothom!» és l’eslògan de la campanya on es recorden les principals normatives per evitar la propagació de la covid-19 a l’illa i que des de l’estiu passat s’ha anat adaptant amb les successives modificacions de les normatives de protecció sanitàries.

La campanya es difon en diferents llengües a través de les xarxes socials, a la web del Consell de Formentera, on es pot descarregar el material informatiu i a la web de Turisme, i també es posarà a les principals cartelleres del Consell de Formentera, a restaurants, navilieres, casetes d’informació turística i altres punts d’interès.

Ferrer ha explicat que “hem iniciat el segon estiu de pandèmia i tenim més experiència per fer de Formentera una illa el més segura possible amb l’ajuda de tot el sector empresarial i la ciutadania”.

Concretament, des del sector de la restauració es va demanar un cartell informatiu per als punts d’entrada als restaurants on recordar que s’ha de fer servir la mascareta, mantenir la distància, tenir una higiene freqüent de mans i que està prohibit fumar. Aquesta mateixa informació també estarà disponible a les taules dels locals. Així mateix també es tornaran a enviar al sector comercial i a les navilieres el cartell readaptat d’ús obligatori de mascareta.

17 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La protecció del territori, l’habitatge i el foment d’energies fotovoltaiques, entre les principals propostes aprovades al debat de l’estat de Formentera

foto 2021 debat estat 2El Consell de Formentera ha celebrat avui la segona sessió del debat d’estat de Formentera. A la sessió s’han aprovat per unanimitat les dotze propostes presentades per l’equip de Govern. Pel que fa a les propostes presentades pel grup de l’oposició, nou han rebut el suport de tota la cambra, dos han estat rebutjades i una ha set retirada. Cal destacar que 21 propostes de les 23 presentades han set aprovades per unanimitat.

Propostes de l’equip de Govern: grup Gent x Formentera i grup PSIB-PSOE

Protecció de Formentera
La primera proposta ha estat relativa a crear nous projectes i nous models de protecció per l’illa de Formentera i ha estat aprovada per unanimitat de tots els grups del Ple. La proposta, segons ha explicat la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, diu així: “Instar el Consell de Formentera a treballar conjuntament amb la ciutadania de Formentera, a través del Consell d’Entitats, per encetar un debat sobre les noves amenaces per la protecció de Formentera, tant en l’àmbit terrestre com marítim, que ens permeti plantejar nous projectes i nous models de protecció”. “Amb aquesta iniciativa volem obrir un debat amb tota la ciutadania de Formentera per fer front a les noves amenaces a les que ens enfrontam, i consensuar les passes a seguir per protegir la nostra illa”, ha concretat la presidenta.

Habitatge
En matèria d’habitatge el Ple ha aprovat per unanimitat instar el Govern balear a adequar les mesures d’accés a l’habitatge adoptades a altres illes a les necessitats de la població de l’illa i a treballar conjuntament amb el Consell per signar els convenis necessaris per a implementar la cartera de serveis per desplegar a Formentera el servei d’acompanyament a l’habitatge. La vicepresidenta i consellera de l’àrea, Ana Juan, ha recordat que “la llei balear recull aquest servei que ha de oferir suport jurídic i administratiu, entre d’altres serveis, a les persones i ha demanat que es pugui implementar a Formentera de manera específica”.

Energies fotovoltaiques
En relació al foment de les energies fotovoltaiques s’han aprovat tres propostes que han obtingut el suport unànime de tots els grups plenaris.

La primera ha estat relativa a bonificar l’IBI als edificis i llars que instal·lin energies fotovoltaiques. En aquest sentit, segons ha explicat el conseller d’Economia i Hisenda, s’insta el Consell de Formentera a bonificar l’IBI als edificis i cases que instal·lin energies fotovoltaiques per incentivar les instal·lacions d’autoconsum i augmentar la producció d’energies renovables a Formentera. “Així fomentarem la seva instal·lació i farem de Formentera una illa més sostenible”, ha matisat Bartomeu Escandell.

En segon lloc, s’ha aprovat una proposta relativa a la modificació del planejament territorial per a fer obligatòria la instal·lació de sistemes de producció d’energia fotovoltaica a les edificacions de nova construcció i així “fer de Formentera una illa més sostenible pel que fa a l’autoconsum energètic”, segons ha explicat el conseller de Territori, Rafael González. Amb la proposta s’insta el Consell de Formentera a modificar el planejament territorial per a fer obligatòria la instal·lació de sistemes de producció d’energia fotovoltaica a les edificacions de nova construcció i a les edificacions a les quals es realitzin obres de reforma integral o d’ampliació, amb la finalitat d’incrementar la producció d’energies renovables a Formentera.

I en la tercera proposta d’aquesta matèria, s’insta el Govern de l’Estat, el Govern balear i el Consell a avançar en la transició energètica, impulsant i executant la instal·lació de panells fotovoltaics a tots els edificis de la seva competència, “per tal de reduir la petjada de carboni, fer possible l’aturada del canvi climàtic i aconseguir una illa amb autosuficiència energètica”, tal com ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz. El conseller ha destacat que “la transició ecològica és necessària i imprescindible perquè Formentera continuï sent Formentera. El canvi climàtic està aquí, però estam a temps d’aturar-lo amb iniciatives com les aprovades avui”.

Emprenedoria
Relativa a l’emprenedoria, el Ple ha aprovat per unanimitat instar el Consell que creï el centre d’emprenedoria, coneixement, formació i empresa amb l’objectiu d’impulsar el creixement socioeconòmic, generar ocupació i ajudar els i les emprenedores. La consellera d’Emprenedoria, Ana Juan, ha avançat que “aquest centre pot oferir un espai d’acompanyament i orientació als i les emprenedores en tot el procés de creació d’una empresa, així com un viver d’empreses i un espai de coworking i impulsar altres tipus de negocis; també pot ser un reclam turístic, per a turistes que arribin a Formentera i que puguin desenvolupar la seva feina”.

Educació
Pel que fa a educació, s’ha presentat una proposta relativa al sistema de beques i les seves quanties per compensar la triple insularitat de Formentera que també ha rebut el suport de tots els grups polítics. La consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador, ha assenyalat que amb aquesta proposta “instam el Govern estatal i autonòmic que tenguin en compte al sistema de beques i les seves quanties la triple insularitat de Formentera i la necessitat dels i de les nostres joves de sortir a estudiar fora per tenir accés a una major oferta formativa i als estudis superiors per tal de garantir la igualtat d’oportunitats i compensar el sobrecost que suposa”. La consellera ha recordat que el Consell de Formentera dona subvencions als estudiants, i que aquestes han estat reforçades per tema covid, però ha assenyalat que les famílies necessiten més suport de les administracions competents perquè “la igualtat d’oportunitats sigui real i el sobrecost no recaigui en les famílies”.

Serveis socials
En matèria de serveis socials, el Ple ha aprovat per unanimitat instar el Consell de Formentera a elaborar una guia de prestacions i serveis per a famílies de l’illa que doni una visió general de tots els recursos, els ajuts i les prestacions que hi ha per a les famílies a l’illa. “L’objectiu és que tots els serveis es recullin en aquesta guia perquè arribi tota la informació de servei públic a les famílies d’una manera clara i explícita”, ha destacat el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez.

Normalització lingüística
Relativa a la normalització lingüística, el Ple ha aprovat per unanimitat instar el Consell de Formentera a revisar, modificar i actualitzar el reglament d’usos lingüístics del Consell. Segon ha assegurat la consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch, “des de l’any 2001, que data el reglament, la població, l’illa i l’administració han canviat, així que trobam necessari aquesta revisió per adequar el reglament a la realitat i fer-la com més aviat millor”.

Mollet des Caló
D’altra banda, s’ha aprovat amb el suport de tots els grups una proposta per “instar a la Demarcació de Costes de les Illes Balears a rehabilitar de manera urgent el Mollet des Caló preservant la seva estructura i usos per garantir la seguretat del moll i la identitat del nucli des Caló”. El conseller d’Infraestructures i Medi Rural, Josep Marí, ha destacat que “aquesta és una demanda que des de fa temps fan els veïns des Caló, des del Consell ja en vàrem fer un avantprojecte de rehabilitació l’any 2017, però mai s’ha dut endavant, per això exigim a Costes que d’una vegada per totes faci aquesta rehabilitació tan necessària”.

Protecció del Parc Natural
El Ple també ha aprovat de manera unànime instar el Govern de l’Estat a reforçar els cossos i forces de seguretat, i al Govern balear a reforçar els mitjans personals de protecció del Parc Natural, segons les necessitats de la nostra illa, tant a la part marítima com terrestre per tal de garantir la correcta conservació del medi natural que ens envolta, així com evitar i sancionar les activitats no permeses als indrets amb alt grau de protecció al nostre territori. Després de destacar la feina desenvolupada pels cossos i forces de seguretat, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha recordat que “hi ha moltes ocasions que no s’arriba a controlar tots els espais protegits i que l’objectiu final és protegir el nostre medi ambient i la nostra illa”.

Ajudes al sector primari
La darrera proposta de l’equip de Govern de GxF-PSOE ha estat relativa a ampliar els ajuts als professionals del sector primari i també ha estat aprovada per unanimitat, en la mateixa “s’insta al Consell de Formentera a ampliar els ajuts als professionals del sector primari per diversificar l’economia i incentivar el producte local de qualitat de la nostra illa”. El conseller de Medi Rural, Josep Marí, ha explicat que “volem crear noves línies d’ajudes per augmentar el suport que donem al sector primari. La recuperació del camp és visible gràcies a la feina de la Cooperativa del Camp de Formentera que s’ha convertit en eix dinamitzador del sector primari i ha fomentat que noves persones es dediquin a aquest sector. Volem seguir amb l’impuls i per fer-lo anem a estudiar quines són les línies d’ajudes per fomentar usos de material biodegradable, ajudar a la conservació d’espècies tradicionals i del paisatge agrari, entre d’altres”.

Grup Sa Unió de Formentera PP-Compromís
Respecte a les 12 propostes presentades per l’oposició, una ha estat retirada, dues rebutjades i aquestes s’han aprovat per unanimitat:

- Instar el Govern del Consell de Formentera a abordar al més aviat possible la segona fase de la millora de la carretera des Cap.
- Instar el Govern del Consell de Formentera a redactar i licitar el projecte de les obres per a la millora de la carretera de Cala Saona.
- Instar totes les Institucions implicades en el fenomen de la immigració, Unió Europea, Govern d’Espanya, Govern balear, Consell Insular de Formentera, a implementar actuacions de col·laboració adequades en el seu àmbit competencial que donin respostes urgents, eficaces i permanents al repte migratori actual. Aquesta proposta ha estat transaccionada per l’equip de Govern.
- Instar el Consell de Formentera a seguir impulsant el sector primari a finalitzar i implantar un projecte que aglutinarà tot el producte local de la nostra illa donant-li valor i normativitzant els seus processos. Aquesta proposta ha estat transaccionada per l’equip de Govern i Sa Unió.
- Instar el Govern de les Illes Balears a aprovar de forma urgent una revisió a la baixa dels preus de compra d’aigua segons els acords aprovats pel Ple del Consell de Formentera.
- Instar al Consell de Formentera que acabi la Relació de Llocs de Treball (RLT) del Consell i que posi en marxa la carrera professional que es va aprovar al ple del Consell en 2019 i, actualment, amb partida econòmica dins els pressupostos de 2021.
- Instar el Consell Insular de Formentera a realitzar els tràmits de consulta pública en relació al reglament que permetrà la regulació de s’Estany des Peix, garantint la participació d’usuaris per una banda i la resta d’associacions a través del Consell d’Entitats. Aquesta proposta ha estat transaccionada per l’equip de Govern.
- Instar el Govern del Consell de Formentera a treure de forma urgent la licitació de la contrata de transport públic de Formentera.
- Instar el Consell Insular de Formentera a adjudicar la contracta de residus, dins del terminis establerts, al més aviat possible.

16 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Nova relaxació de mesures a causa de la bona incidència de la covid a Formentera, tot i això és important seguir acomplint la normativa sanitària

foto 2021 nova relaxacioLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la directora de Salut Pública del Govern balear, Maria Antònia Font, han fet avui 15 de juny a les 18.00 h a la Sala d’Actes del Consell de Formentera una roda de premsa per valorar la situació epidemiològica a l'illa de Formentera i anunciar les noves mesures de seguretat sanitària que hi haurà a l’illa a partir del pròxim dissabte. Formentera i la resta de les illes romandran en nivell 1 d’alerta sanitària.

La presidenta ha valorat positivament la situació actual de Formentera en relació a la incidència de la covid-19 “amb un total de cinc casos positius de persones a l’illa afectades per la covid que romanen en casa amb atenció domiciliària”. Pel que fa a la incidència acumulada en els darrers 14 dies només hi ha hagut un positiu i la taxa de positivitat és del 1,37 %.

Aquestes dades positives van unides al fet de que estem tenint un “bon inici de temporada”. En aquest sentit, Alejandra Ferrer ha agraït “tant a la població, com al sector empresarial, l’esforç que han fet i fan per adaptar-se i acomplir amb les restriccions derivades de la normativa sanitària. De nou ara que es produeix una nova relaxació de mesures derivades de la millora de la situació d’incidència de la covid, torno a demanar col·laboració a la ciutadania i els empresaris per mantenir aquestes bones dades”.

Per la seva part, la directora general de Salut, ha destacat que Formentera és l’illa amb millor situació ara per ara, amb una IA14 de 25 casos per 100.000 habitants. Així, per tant, atesa l’estabilització que es registra durant les darreres setmanes, el Govern ha decidit flexibilitzar algunes de les mesures excepcionals i temporals de prevenció del contagi de la covid-19, com per exemple les relacionades amb l’oci nocturn, que fins des de l’inici de la pandèmia romania tancat. També s’amplia l’horari de bars i restaurants a totes les illes i augmenta l’aforament per la major part de serveis i equipament fins al 75 % de la seva cabuda, segons ha explicat Maria Antònia Font.

Noves mesures

Reunions socials
No hi ha limitacions a les reunions socials i familiars però es recomana precaució en aquestes trobades i mantenir totes les mesures de prevenció generals establertes al llarg de la pandèmia i tractar d’evitar els interiors. Així mateix es recomana limitar el nombre de persones a un màxim de 15 en espais exteriors i 10 en espais interiors.

Restauració
L’horari de restauració serà fins les 2.00 h tant a interior com a exterior.
Als espais interiors les taules seran de 6 persones com a màxim, l’aforament serà de fins a un 50 %. En tot cas, el màxim permès serà de 150 persones.

Als espais exteriors es permet fins a 12 persones per taula amb un aforament del 100 %, sempre i quan no es superin els 250 clients.

En tots els casos s’hauran de respectar les mesures de distància, mascareta i higiene.

Oci nocturn
Es permet l’activitat dels establiments que exerceixin les activitats pròpies de cafè-concert, bars amb segona activitat i bar de copes, d’acord amb la normativa aplicable al sector de la restauració. Per tant, el consum de begudes i aliments, tant en exterior com interior, s’ha de fer asseguts a taula, amb 6 persones per taula en interior i 12 en exterior. Els clients hauran de fer ús obligatori de la mascareta quan no s’estigui consumint. L’horari de tancament serà com a màxim fins les 2.00 h, sempre que ho permeti la llicència d’activitat de l’establiment. No es permet el ball en espais interiors ni exteriors.

Resta suspesa l’activitat dels establiments que exerceixin les activitats pròpies de discoteca i sala de ball.

Platges
Les platges o espais d’ús públic a l’aire lliure similars restaran tancats entre les 00.00 h i les 06.00 h.

Comerços
A Formentera podran obrir fins les 00.00h amb un 100 % d’aforament. S’han d’aplicar igualment la resta de mesures per evitar la propagació de la covid: mascareta, distància, ventilació, higiene.

Aquestes mesures s’aprovaran divendres en Consell de Govern i entraran en vigor amb la seva publicació dissabte al Butlletí Oficial de la Comunitat.

Controls a ports i aeroports
Les mesures que s’aprovaran divendres en Consell de Govern Extraordinari es complementen amb una nova pròrroga dels controls en port i aeroports per als viatgers nacionals que accedeixin a la nostra comunitat. Els controls estan pendents de ratificació per part del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i una vegada rebin el vist i plau judicial es publicaran perquè entrin en vigor després de la seva publicació al BOIB.

Vacunació
Per últim, Alejandra Ferrer ha explicat que ja s’han administrat 3.693 primeres dosis de vacunació posades a l’illa de Formentera i ha animat a la població a que “es vacunin quan els arribi el moment per entre tots i totes aconseguir la desitjada immunització comunitària”.

Abans de la roda de premsa la presidenta s’ha reunit amb la directora general, la vicepresidenta i consellera de Comerç i Emprenedoria, Ana Juan, i la vicepresidenta tercera i consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, per tractar sobre l’evolució de la situació epidemiològica de Formentera i les noves mesures de seguretat sanitària a adoptar. Alejandra Ferrer i Maria Antònia Font també s’han reunit de manera telemàtica amb la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, la resta de representants dels consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma.

15 de juny del 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 48 de 139

48

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE