• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Presentació de la campanya 'Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera' iniciativa del Save Posidonia Project

foto-spp gen-gob1La presidenta del Consell de Formentera i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz i el conseller de Sector Primari, Josep Marí han assistit avui a la presentació de la primera campanya de voluntariat científic "Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera". Aquesta iniciativa que du endavant el GEN-GOB, es finança amb els diners recaptats amb el Save Posidonia Project, i juntament amb el projecte "Antroposi" de l'IMEDEA va ser una de les iniciatives triades a l'any 2017 pel comitè avaluador del SPP per dur endavant en els següents dos anys.

La presidenta ha recordat que el "Save Posidonia Project va nàixer del desig del Consell de Formentera de promoure el turisme sostenible i llançar un pla d'acció per recaptar fons que van destinats, exclusivament, a la conservació de la planta marina Posidonia oceanica i a fer accions de difusió sobre la importància de la seva conservació que arribin tant a residents com turistes". A més, Alejandra Ferrer ha dit que "aquest projecte ens permetrà tenir més dades sobre l'estat actual de conservació d'aquesta planta marina tan important pel nostre ecosistema".

Geolocalitzar els impactes en el litoral
L'estudi del grup ecologista, que compta amb un pressupost de 48.836€, tracta de geolocalitzar els punts on es generen més impactes sobre la posidònia i determinar la salut ambiental de les praderies de posidònia afectades pel fondeig d'embarcacions. Marià Marí, coordinador d'activitats del GEN-GOB ha indicat que "una de les accions d'aquest projecte és la formació d'estudiants del sector de les ciències marines en l'estudi, ordenació i gestió dels hàbitats submarins del litoral de Formentera".

La presentació s'ha fet al port de la Savina, al costat del veler RyujinEl Drac de la Mar–, on, entre els dies 24 de juliol i 5 d'agost, un grup de voluntaris, venguts des d'Albacete, Alacant, Múrcia, Madrid i Cadis, duen endavant sessions teòrico-pràctiques per aprendre metodologies científiques emprades pels tècnics de l'Àrea Marina del GEN-GOB a l'hora de caracteritzar i avaluar l'estat ambiental de les praderies de Posidonia oceanica i la pressió del fondeig i altres impactes al litoral de Formentera", segons ha detallat Marià Marí.

Agermanament entre Confraries
En aquest projecte també col·labora, la Societat per al Desenvolupament de les Comunitats Costaneres (SOLDECOCOS), que aporta l'embarcació. Jorge Sáez, el director estratègic de SOLDECOCOS ha aprofitat la trobada per lliurar al patró major de la Confraria de Pescadors de Formentera, Iván Pérez, regals testimonials per iniciar un procés d'agermanament i cooperació entre les confraries de pescadors de Cadis, mitjançant la Federació de Confraries de Pescadors de Cadis, i la Confraria de Pescadors de Formentera.

D'altra banda, i provinent de l'Ajuntament de Cadis, s'ha lliurat a la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, una mostra de sal de les salines de Cadis i una ampolla d'oli verge com a símbol de la voluntat de col·laboració entre Comunitats de la conca Mediterrània.


1 d’agost de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Jornada de retirada de microplàstics dels alumnes de les escoles d’estiu

escola-estiu sirena1Els boixos i boixes de les Escoles d'Estiu de Formentera han fet avui una jornada de retirada de microplàstics a la platja de Cala Saona. Aquesta acció es du endavant gràcies a la col·laboració de Plastic Free Formentera que també ha contractat a una actriu que disfressada de sirena els ha explicat una història sobre la importància de no fer servir plàstics d'un sol ús.

Per part seva, la consellera de Joventut, Vanessa Parellada ha destacat que aquesta és una de les accions que es realitzen amb els infants de les escoles d'estiu, que enguany treballen al voltant del tema central de l'escola "Respira l'illa" i que "vol conscienciar cada vegada més sobre l'ús que hem de fer del plàstic, i crear consciència mediambiental entre els més petits".

En aquesta trobada també s'ha aprofitat per explicar als nens i nenes la funció que tenen els socorristes a les platges. A final de curs els alumnes faran un collage amb els petits microplàstics recollits en aquestes jornades que servirà per decorar la festa de fi curs. Demà, altre grup de les escoles d'estiu farà una retirada de microplàstics a la platja de Ses Platgetes, as Caló.


30 de juliol de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera es suma a la campanya 'Tortugues en el Mediterrani'

tortuga-1-El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, s'ha sumat a la campanya "Tortugues en el Mediterrani" promoguda per la Fundació Oceanogràfic de València. La institució repartirà cartells informatius a les principals cartelleres del Consell, així com a diferents indrets de platja i a les escoles d’estiu, per informar sobre la campanya de conscienciació sobre la tortuga babaua, "Caretta caretta".

"Aquesta iniciativa té per objectiu informar els usuaris de les platges i gent de mar en general sobre què han de fer si veuen tortugues a les nostres costes, i és que tal com indica el cartell s'ha de telefonar al 112 perquè activi el protocol adequat, tal com va passar la setmana passada a una platja d'Eivissa", segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz.

"Des de Formentera ens hem sumat a aquesta campanya duta endavant a bona part del Mediterrani estatal perquè els nostres turistes i residents coneguin la importància de tenir cura d'aquests animals tan especials i que tenen una funció essencial dins l'ecosistema marí", segons ha afegit el conseller.

Més de 40 municipis de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears també han donat difusió a la iniciativa. Al mes de setembre el cartell informatiu es posarà als OPIS, Objectes Publicitaris Il·luminats, que el Consell de Formentera té a les principals parades d'autobús de l'illa.

29 de juliol de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Primera visita oficial del conseller balear de Medi Ambient

foto-visita-miquel-mir-forment1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, el conseller de Territori, Rafael González i el conseller de Medi Ambient, Antonio Sanz, s'han reunit amb el conseller de Medi Ambient i Territori del Govern balear, Miquel Mir avui a les 10.30h a la sala d'Actes del Consell de Formentera.

Aquesta ha estat la primera trobada que el responsable balear manté aquesta legislatura amb la presidenta del Consell de Formentera i els seus homòlegs formenterers. A la reunió han fet un resum sobre els reptes més importants en els que han de fer feina conjuntament en els pròxims 4 anys.

En concret, la presidenta ha destacat que un dels projectes prioritaris serà "el tema de la regulació de fondejos al litoral l'illa i els diferents tràmits que s'han de consensuar amb Costes per dur endavant aquest projecte". Altra de les iniciatives claus és la de la regulació de l'estany des Peix, un projecte sobre el qual ara ha d'informar favorablement Costes i que després s'ha d'acabar de desplegar amb l'ajuda del sector implicat, segons ha explicat la presidenta, que ha declarat que "de manera paral·lela treballarem per aconseguir solucions alternatives per les persones i empreses que puguin quedar fora de la regulació".

Els responsables formenterers també han traslladat al conseller balear la necessitat de millorar la gestió del Parc Natural, desenvolupar el Decret Posidònia, seguir fent campanyes de control de les serps, millores en els serveis d'Abaqua, en el funcionament de la depuradora, i la xarxa de sanejament des Ca Marí o el bombeig des Pujols, entre d'altres.

Per part seva, el conseller Miquel Mir ha explicat que en aquesta primera reunió s'han posat les bases per "poder seguir donant resposta a totes les necessitats i peticions de Formentera". En aquest sentit el conseller balear s'ha compromès a coordinar esforços i fer feina conjunta amb el Consell de Formentera.

15 de juliol de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera ha instal·lat fonts d’aigua a totes les escoles públiques de l’illa

foto-escola-de-la-mola premsa1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que s’han instal·lat 7 fonts d’aigua entre les 3 escoles públiques de l’illa. 4 al Mestre Lluís Andreu de Sant Francesc, 2 al CEIP de Sant Ferran i 1 al CEIP de la Mola. Aquest és un dels projectes que va ser aprovat aquest any en els pressupostos participatius del Consell d’Entitats.

La consellera en funcions de Medi Ambient, Daisee Aguilera, es mostra molt satisfeta amb aquesta iniciativa que segons recorda va sorgir d’AVIF Associació de Veïns de l’Illa de Formentera per “reduir l’ús d’envasos de plàstic i de begudes processades entre els infants”.

L’adquisició del material ha tengut un cost de 10.000€ i la instal·lació l’ha efectuat la Brigada del Consell de Formentera. En breu, s’instal·laran 5 fonts més repartides entre l’IES Marc Ferrer i el Poliesportiu Antoni Blanc que entren dins la mateixa partida.

Aquesta és una iniciativa nascuda al Consell d'Entitats, que precisament ahir a les 20h va celebrar una sessió extraordinària per aprovar les actes de les últimes sessions del Consell d’Entitats i de les sectorials que en depenen.


13 de juny de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 35 de 68

35

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix